Espresso Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüm dünyaya İtalya’dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve çoğunlukla sert içimli olarak tanımlanan bir kahve türü olarak bilinir. 1901 yılında espresso makinesini icat eden İtalyan girişimci Luigi Bezzerra, 1933 yılında Trieste şehrinde bir şirket kurar ve böylece 1935 yılında ise espresso kahveyi İtalya sınırlarının dışına yayan espresso makinesi piyasaya çıkar.
Makine aracılığıyla kahvenin çok kısa bir sürede hazırlanması, İtalyanca “basınçla yapılan” anlamını da taşıyan “espresso” tanımını doğurur. Hızla hazırlanması ve yoğun tadı ile öne çıkan espresso; su, süt ya da her ikisi kullanılarak seyreltilebilir. Kahvenin seyreltilerek içilmesi, genellikle yoğun kahve aromasının hitap etmediği kişiler tarafından tercih edilir. Yoğun, kuvvetli ve sert bir tat profiline sahip, orijinal dilinde tam kullanımı ‘caffè espresso’ olan espresso kahvesi, “hızlı” veya “özel olarak yapılmış” anlamına gelir, dünyanın birçok yerinde yine hızlı kelimesine karşılık gelen express ifadesine ithafen expresso olarak da adlandırılır. Diğer kahve türlerinden farklı bir yöntem kullanılarak elde edilen espresso, kavrulmuş ve ince çekilmiş kahve tozunun içinden 90 derece sıcaklıkta suyun çok kısa bir sürede yüksek basınçla geçirilmesi ve böylece kahve çekirdeklerinin renginin, tadının ve aromasının suya taşınması ile elde edilir.
Diğer kahve türlerinden farklı bir yöntem kullanılarak elde edilen espresso, kavrulmuş ve ince çekilmiş kahve tozunun içinden 90 derece sıcaklıkta suyun çok kısa bir sürede yüksek basınçla geçirilmesi ve böylece kahve çekirdeklerinin renginin, tadının ve aromasının suya taşınması ile elde edilir.