Pankek'in Tarihçesi
Amerikan kahvaltılarının klasik yiyeceği olan pankek, aslında ilkel bir gıda maddesidir. Pankekin geçmişe yolculuğu taş devrine kadar uzanmaktadır. Ancak pankek kelimesinin yazılı olarak ilk kullanımı, 1430’ların başında bir yemek kitabında bulunuyor. İlk pankeki yapanlar ise muhtemelen topraklarımızdaki buğdayı ilk evcilleştirenlerdir. Neolitik çağdaki bu insanlar kızıl küçük buğdayın tarımını yaptıktan sonra öğüterek un haline getirdiler ve unu, yumurta ve keçi sütü ile karıştırarak sıcak bir kayanın üzerinde pişirdiler. İlk pankek insanlığa bu şekilde armağan edildi.
Tava ve tencerenin icadından çok önceye rastlayan bu olay, ateş üzerindeki sıcak bir kayada incecik yuvarlak hamurların pişmesiyle sonuçlandı. Belki de insanlık tarihinin başlarında yaşanan bu gelişmeden ötürü pankek, birçok milletin ritüellerinde yer alıyor. Özellikle Shrove Tuesday, Candlemas ve Chanukah gibi ritüellerde pankek çok önemli bir yere sahiptir. Bu öncü pankek tarifinden sonra geniş yelpazede ekmek ve pankek yapımı yaygınlaştı ancak ikisinin de malzemeleri temelde aynıdır.
Pankek, yüzyıllardır pek çok kültürün yemek tarihinin en çok tercih edilen gıdası olagelmiştir. Pankek ile olan serüvenimiz 30.000 yıl önceye dayanıyor. Araştırmacılar, Alp Dağları’nda bulunan Buzadam Otzi’nin midesinde 5300 yıl önce yediği pankek kalıntılarına rastlamışlardır. Pankek günümüzde de en çok tercih edilen kahvaltılık yiyeceklerden biridir.