Gastronomi Nedir?
Gastronomi kavramının ilk olarak 1801 yılında Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanıldığı görülmektedir. Yunancada mide ile ilgili “Gastro” ve kural anlamına gelen “Nomy” kelimesinin birleşiminden doğan Gastronomi; yenilebilir tüm besinlerin hatta maddelerin hijyenik biçimde damağa ve göze hitap ederek sunulmasını sağlayan kapsamlı bir süreci ifade etmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, yemek ve kültür ilişkisini çok yönlü inceleyen bir disiplindir. Gastronominin sadece yemekle ilgili olduğunu söylemek doğru değildir. Çünkü yemeğin sanatsal ve kültürel zenginliğini ortaya çıkaran bir disiplindir gastronomi.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde okuyan öğrencilerin sadece yemek yapmayı öğrendiğini sanmak büyük bir hatadır. Yazar Paul Freeman gastronomiyi şöyle ifade etmektedir; “Gastronomi bir bakış açısı, bir estetiği ifade eder.” Öğrenciler de bu bölümü okurken gastronominin, mutfağın, yemek sanatlarının estetik yönünü öğrenir, bakış açısını zenginleştirir, gastronominin büyülü dünyasını keşfeder. Gastronomi yaratıcılığın asla son bulmadığı, merak duygusunun sürekli canlılığını koruduğu estetik bir yaşam vaat etmektedir.